Angst, de allerbeste raadgever!

Het was zes uur ’s ochtends op een koud en verlaten metrostation in Parijs. Ik was twintig jaar en wachtte op de metro die mij naar mijn werk zou brengen, toen er achter mij een man opdook en mij in onverstaanbaar Frans iets toefluisterde. Mijn hart ging tekeer en mijn lichaam verstijfde van angst. ‘ ‘Wegwezen!’ voelde ik, en ik liep weg in de richting van de trap. Daar kwam gelukkig net een vrouw aanlopen. De man schoot weg en ik haalde opgelucht adem.

Je over angsten heenzetten 

Later besefte ik dat mijn angst mij eigelijk had gered. Wat vreemd dan, dat angst wordt beschouwd als een slechte raadgever. Van jongs af aan wordt ons geleerd om angst – en andere onplezierige gevoelens – van ons af te zetten. Mij dus ook, en zo groeide ik op met de overtuiging dat het verstandig was om me over mijn angsten heen te zetten. En dat heb ik heel lang gedaan. Toen mijn vriend net was overleden werd ik vaak overvallen door gevoelens van angst. Maar, omdat ik wist dat ik niet in levensgevaar was, leken deze angsten irreëel en dus probeerde ik me er overheen te zetten. Toen dat niet lukte en deze gevoelens steeds terugkwamen, besloot ik hulp te zoeken bij een psychotherapeut.

Vroeg of laat komt je angst weer terug

In therapie leerde ik met mijn angstgevoelens om te gaan. Ik moest me concentreren op mijn ademhaling en op rust, en me focussen op positieve dingen. Nu ben ik een groot voorstander van positief denken, toch merkte ik al snel dat je er met alleen positief denken niet komt. Door positief te denken ga je om je gevoelens heen, in plaats van er doorheen. Hetzelfde gebeurt wanneer je je gevoelens weg analyseert (Het valt wel mee, het komt wel goed)  er over mediteert en wanneer je positieve affirmaties opzegt. Uiteindelijk mogen je angsten er niet zijn. Je duwt ze weg, waardoor je hartslag versnelt, spieren verkrampen en zenuwen door je heen blijven gieren. Het is bijna onmogelijk om  angsten te onderdrukken. Ga maar eens voor de spiegel staan wanneer je je angstig voelt, en zeg tegen jezelf: “Ik voel me ontzettend zeker van mezelf!” Het positieve gevoel dat je bij jezelf opwekt, is maar tijdelijk. Vroeg of laat komt je angst weer naar boven.

Doorvoelen van angst

Ook bij mij kwamen mijn angsten steeds weer terug. Hierdoor ben ik andere hulp gaan zoeken en kwam ik in aanraking met emotioneel werk -EFT, wat onderdeel is van de energie-psychologie. Ik ontdekte dat emoties uit energie bestaan, die vrij willen stromen. Wanneer je weerstand biedt aan je angst, kan het niet door je heen stromen en gaat het vastzitten. Dit leidt tot fysieke klachten, hartkloppingen, buikklachten, paniekaanvallen en kan ook depressie veroorzaken. En, wanneer je pijnlijke gevoelens vermijdt, vermijd je ook de positieve gevoelens en zal je dus minder blijdschap en geluk ervaren. Natuurlijk kun je nog genieten, plezier hebben en liefhebben, alleen de angst is altijd op de achtergrond aanwezig en wordt toch weer getriggert. Wanneer je je angstgevoelens toestaat, omarmt en doorvoelt ontstaat er rust, vertrouwen en ruimte in je leven.

Angst is de deur naar liefde

Dit is wat ik nu al een paar jaar doe. Ik zet de deur open voor al mijn emoties. Al mijn angsten mogen er helemaal zijn. Dit is een van de lastigste emoties om te ervaren, om angst, paniek, machteloosheid, het gevoel van ‘ik heb geen controle meer ‘ er helemaal te laten zijn en te voelen. Soms werd ik misselijk, zoveel angst voelde ik. Soms moest ik trillen, vaak was het huilen van angst. Maar daarna voelde ik ontlading, rust en meer ruimte. Angst is een belangrijke leraar voor mij geworden. Het laat mij zien waar ik nog vasthoud aan negatieve overtuigingen, onwaarheden en oordelen. Gelukkig kan ik mbv EFT/emotioneel werk de angst toelaten waardoor de vastzittende energie weer gaat stromen en ik altijd weer uitkom bij gevoelens van rust en liefde. Dus, door mijn angsten er helemaal te laten zijn, ontdekte ik dat angst geen obstakel is in mijn leven, maar de deur naar liefde.

Gratis consult 

Wat zijn jouw angsten? En hoe ga je daarmee om? Analyseer je ze weg? Of richt je je op de toekomst, in de hoop dat je angst vanzelf verdwijnt? Of je angsten nu veroorzaakt worden door fysieke klachten of ziekte, door het verliezen van een dierbare, het verlies van je baan, geldproblemen, relatieproblemen of een steeds weer opkomende onzekerheid, het is belangrijk om je angsten te verwerken.  Ik weet uit ervaring dat dit niet eenvoudig  is. Daarom leg ik je graag uit hoe je je angsten kan transformeren zodat je steeds meer rust, vrijheid en liefde gaat ervaren.

Ben je nieuwsgierig naar EFT of vraag je je af of EFT wel geschikt is voor jou? Lees de ervaringen van anderen en maak een afspraak voor een gratis telefonisch consult. 

EFT introductietraining in Groningen

Wil jij meer weten over EFT? En wil je je de techniek eigen maken om zelfstandig je angsten te transformeren naar rust en ontspanning? Bekijk de EFT opleidingen in Groningen en meld je aan. 

Ontvang mijn gratis e-book

Download hier op de Home pagina mijn gratis e-book: ‘In 7 stappen naar een leven vol kracht en vrijheid’  Veel plezier ermee!

Scroll naar boven