Interview over EFT bij Radio Westerwolde 7 maart 2024

Interview met Groningen Airport Eelde Magazine, 12 december 2013

Vliegangst? EFT geeft je vleugels!

Vliegangst, je zult het maar hebben. Versnelde hartslag, droge mond, nervositeit, klamme handen, krampachtige houding, paniek of zelfs doodsangst; allemaal klachten die je kunt ervaren als je aan vliegangst lijdt. Gelukkig kom je hier gemakkelijk van af, met EFT: Emotional Freedom Techniques, aldus EFT-specialist Elles Runia.

Wat houdt EFT in?
“Angst is een lichamelijke reactie”, vertelt Runia. “Iedere keer als je gaat vliegen of aan vliegen denkt, wordt die angstreactie opgeroepen. Door de EFT-techniek toe te passen, haal je de angstreactie weg.” Wat houdt deze EFT-techniek in? Runia legt uit: “Het maakt energieblokkades los via de natuurlijke ontspanningspunten van het  lichaam. De oorzaak van vliegangst is feitelijk een energieblokkade, die met EFT op te heffen is. Je behandelt de oorzaak van het probleem en hierdoor is EFT zo succesvol.”

Zelf in het vliegtuig toepassen
Hoe lang duurt het voor EFT effect heeft? “Bij vliegangst zijn gemiddeld 3 of 4 behandelingen voldoende. Dan voel je je rustig genoeg om zonder angst te vliegen.” Het krachtige van EFT is dat je de techniek zelf kunt toepassen. “Mocht je op het laatste moment toch nog onrustig worden dan kun je gemakkelijk zelf EFT toepassen, op de luchthaven en in het vliegtuig.”

Wil je van je vliegangst af?
De kracht van EFT zit in de eenvoud en de effectiviteit. Volgens Runia wordt het ook ingezet om zowel fysieke als emotionele klachten te verhelpen. Bijvoorbeeld: fobieën, trauma’s, burn-out, depressie, rouwververwerking, rugpijn, hoofdpijn, migraine en stress. Statistisch gezien is vliegen de meest veilige manier van vervoer. Het zou jammer zijn als je een belangrijk bezoek of een droomreis af moet zeggen vanwege vliegangst. Met EFT hoeft dat niet. Wil je eenvoudig van je vliegangst af? Kijk op de website voor meer informatie: www.ellesrunia.nl. Of neem telefonisch contact op: 050-3110433.

Interview met Ode magazine, 10 februari 2012

 

Klop stress, angst en trauma’s weg met EFT

Angst, stress of trauma’s: EFT – Emotional Freedom Techniques-  kan verstoringen in ons energiesysteem opheffen. Elles Runia, EFT-specialist, vertelt hoe zij ontdekte dat EFT een belangrijke rol kan spelen bij genezing.

‘Dat kan toch niet waar zijn!’, dacht Elles Runia toen ze hoorde over de EFT-methode. ‘Een beetje kloppen op verschillende energiebanen, en dat is het?’. Runia werd jaren daarvoor gediagnosticeerd met een chronische darmziekte, gebruikte heftige medicatie en probeerde al die tijd haar ziekte de baas te worden door allerlei alternatieve geneeswijzen te proberen, van bioresonantie tot acupunctuur. Maar toen ze over EFT hoorde en haar eerste sessie meteen aansloeg, hoefde ze niet verder te zoeken. Inmiddels is ze zelf EFT-coach.

Wat is EFT?

‘Het is een methode die helpt om verstoringen in ons energiesysteem op te heffen. Tijdens een EFT-behandeling klop je op bepaalde energiebanen in het lichaam, terwijl je emoties benoemt, en praat over stress, angst of pijn. Het is een heel eenvoudige techniek, die je ook zelf thuis kunt toepassen. EFT combineert inzichten uit de psychologie, neurologie en acupunctuur. Dat spreekt me aan, omdat ik als holistisch coach geloof dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.’

Kun je iets vertellen over je eigen ervaringen met EFT?
‘Door mijn darmziekte raakte ik op jonge leeftijd volledig afgekeurd in de WAO. Ik ben me toen gaan verdiepen in complementaire geneeswijzen. Ik geloofde in het zelfgenezend vermogen van het lichaam, en inderdaad kon ik na een tijdje ook weer een paar dagen per week werken. Maar het echte keerpunt kwam toen ik EFT leerde kennen. Ik had het gevoel alsof ik ineens de onderste steen van mijn ziekte boven haalde. Door EFT begreep ik dat de basis van mijn ziekte lag in een energetische disbalans, die hersteld moest worden.’

Wat bedoel je daarmee?
‘Ja, dat klinkt misschien vaag, maar er is helemaal niets vaags aan. Energie staat aan de basis van alles. Denk maar eens aan quantumfysica. In China werkt de geneeskunde al jaren met energiebanen, bijvoorbeeld in de acupunctuur. Die energiebanen, meridiaanbanen, worden ook tijdens EFT gebruikt. Alleen komen er geen naalden bij kijken, er wordt alleen op geklopt. Maar wat heel belangrijk is, EFT richt zich niet alleen op het energetische niveau, maar ook op het emotionele, mentale en fysieke, het gaat om het hele pakket. Want onverwerkte emoties en negatieve gedachten kunnen tot lichamelijke klachten leiden. En als je niet gezond eet, dan kom je er ook niet.’

Met wat voor klachten komen mensen meestal naar je toe?

’Dat varieert heel erg. EFT werkt heel effectief bij stress, angst, verdriet of boosheid maar ook bijvoorbeeld bij hoofdpijn of rugpijn. Afhankelijk van de klachten kan je na een of twee sessies al veel negatieve emoties kwijt zijn. En je kan de techniek daarna zelf thuis blijven toepassen.’ Meer informatie: www.ellesrunia.nl

Lees in het maartnummer van Ode, dat vanaf 17 februari in de winkels ligt, een uitgebreid artikel over de herkomst en werking van EFT.

Scroll naar boven