De kracht van kwetsbaarheid

Laatst zat ik op de bank en voelde me heel verdrietig. Ik moest iemand die me heel dierbaar is loslaten. Ik werd overspoeld door verdriet, twijfel en angst. En toen deed ik iets wat ik vroeger nooit zou doen. Ik liet mijn tranen de vrije loop en gaf me helemaal over aan een overweldigende gevoel van verdriet.

De rol spelen van het lieve, aardige meisje

Het grootse deel van mijn leven ben ik een ster geweest in het ontwijken van mijn gevoelens en emoties. Ik ontwikkelde de rol van het lieve, aardige meisje dat het iedereen naar de zin wou maken. Ook speelde ik de sterke, onafhankelijke – ik kan het allemaal wel alleen aan – vrouw die alles onder controle had. Deze strategie werd na verloop van tijd mijn tweede natuur. Ik ging anderen ‘pleasen’ , paste me als een kameleon aan in verschillende situaties en als het moeilijk, ongemakkelijk of pijnlijk werd, sloot ik me af en trok me terug in mezelf. De ‘ik doe het wel alleen’ strategie. Daarmee hield ik iedereen, inclusief mezelf, op een veilige afstand van mijn kwetsbare, gevoelige, onzekere kant. Maar waarom eigenlijk?

Kwetsbaarheid vergt moed en eigenwaarde

Kwetsbaarheid vormt de kern van alle gevoelens en emoties. Als we voelen, zijn we kwetsbaar. Wat ik de afgelopen jaren ontdekte, is dat je moed nodig hebt om kwetsbaar te durven zijn. In mijn geval voelde ik me zwak als ik huilde of bang was. Ik zag kwetsbaarheid als een teken van zwakte. Dus, om maar niet ‘zwak’ te zijn, ging ik mijn angsten, schaamte, onzekerheid en andere pijnlijke gevoelens uit de weg. 

Ik verdoofde mezelf

Zoals veel mensen, verdoofde ik mezelf met werk, studie, eten, sporten, series kijken of achter de pc zitten. Kortom: door afleiding te zoeken. Ik had het te druk om te voelen en als er toch nog ongemakkelijke emoties de kop opstaken, at ik ze weg of zocht ik elders afleiding. Ironisch, want door mijn pijnlijke gevoelens uit de weg te gaan, ging ik ook de gevoelens waarnaar ik wel verlangde – liefde en verbinding – uit de weg. Door mijn kwetsbaarheid weg te drukken, raakte ik mezelf steeds meer kwijt en voelde ik me steeds ongelukkiger.

Contact met mijn gevoel van eigenwaarde

Vele jaren later, leerde ik om mijn pijnlijke emoties toe te laten, mezelf te laten zien en mijn gevoelens te delen met anderen. Iedere keer als ik mezelf kwetsbaar opstelde en door mijn pijn heen ging voelde ik meer rust en een hechter contact met mezelf. Ik kreeg vrienden en coaches die dezelfde weg bewandelden als ik. Ze gaven me moed om me kwetsbaar op te stellen. Bovendien paste ik EFT toe op pijnlijke onverwerkte emoties uit mijn leven, waardoor ik weer contact maakte met mijn gevoel van eigenwaarde en zelfliefde.

Wat levert kwetsbaarheid je op?

Kwetsbaar zijn is een daad van grote moed, en wanneer je eenmaal die weg inslaat, ga je steeds meer kracht, vertrouwen en verbinding ervaren in je leven. Ik ging steeds meer van mezelf houden en durfde steeds kwetsbaarder te zijn. Het gevolg van deze liefdevolle verbinding met mezelf was, dat er steeds meer liefdevolle en waardevolle relaties met anderen ontstonden. Door de kracht van kwetsbaarheid kwamen liefde, rust en vrijheid terug in mijn leven.

Ervaar de kracht van kwetsbaarheid

Hoe ervaar jij kwetsbaarheid? Durf jij je angst, woede en verdriet te erkennen en doorvoelen zodat je daarna weer rust en optimisme kan ervaren? Als je deze vraag met ‘ja’ kan beantwoorden, dan zie je kwetsbaarheid, net als ik, als een grote kracht, de weg naar geluk en vrijheid. Of vind je het lastig om je gevoelens er te laten zijn en te delen met anderen? Dan heb ik 3 tips voor je.

3 tips om de kracht van kwetsbaarheid te ervaren

1. Adem vanuit je onderbuik

Kwetsbaar zijn is niet makkelijk of comfortabel. Het voelt pijnlijk, angstig, zwak, hopeloos als je door je angst heen werkt. Maar het wordt het een stuk gemakkelijker wanneer je anders ademt. Adem vanuit je onderbuik. Daarmee laat je het denken – de controle – meer los, en wordt het makkelijker om te voelen wat je echt voelt van binnen.

2. Ervaar je gevoelens

Voel je je onrustig, ongemakkelijk, prikkelbaar? Neem de tijd om dit gevoel te ervaren. Wees moedig, adem er naar toe en laat dit gevoel naar boven komen. Gebruik EFT om je pijnlijke emoties te verwerken en te transformeren naar rust en ontspanning.

3. Wees zacht voor jezelf

Jij bent goed zoals je nu bent. Wees zacht voor jezelf en spreek positief over jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik laat mezelf steeds meer zien.” “Ik ben goed bezig.” “Ik groei iedere dag in zelfliefde.”  Door zo over jezelf te spreken, ben je open, zacht en vriendelijk naar de kwetsbare bange delen in jezelf. Heb je empathie en compassie met jezelf. Dat is je kracht. 

Een gratis consult

Vind je het moeilijk om kwetsbaar te zijn? Voel jij je overweldigd door je gevoelens? Heb je last van onzekerheid en angsten? Wil je leren hoe je van deze gevoelens afkomt? Maak dan een afspraak met mij voor een gratis telefonisch consult. Of lees hier de ervaringen van anderen.

Lezing over Hooggevoeligheid 

Als je hooggevoelig bent, beleef je je angsten nog intenser dan anderen. Nodig mij uit voor een lezing/training over Hooggevoeligheid en leer hoe je van je hooggevoeligheid je kracht kan maken! Lees meer informatie. 

Ontvang mijn gratis e-book

Download hier op de Home pagina mijn gratis e-book: ‘In 7 stappen naar een leven vol kracht en vrijheid’  Veel plezier ermee! 

Scroll naar boven