Heb je haast? Ga dan even zitten!

“Heb je haast? Ga dan even zitten”, zei mijn meditatieleraar vroeger als ik weer de les uit wilde rennen om mijn bus naar huis te halen. Ik was negentien jaar, hooggevoelig, onzeker en had een chronische ziekte. Via mijn therapeut belandde ik op een meditatiebankje. Ik  leerde stil te zitten en naar binnen te keren en te voelen wat er was. En wat in het begin een onmogelijke opgave voor mij leek, veranderde geleidelijk mijn leven …

Haast is de norm

We leven in een maatschappij die steeds sneller gaat. Kijk eens om je heen, dan zie je dat bijna iedereen haast heeft. Studenten, werknemers, werkgevers, vaders, moeders en zelfs onze kinderen haasten zich uit school naar de sportclub, en andere sociale activiteiten. Alles moet sneller en efficiënter. Dus wordt de technologie verbeterd om sneller en meer te produceren. We vliegen naar onze vakantiebestemmingen, haasten naar ons werk en weer naar huis, en worden ongeduldig in de file en in de rij bij de kassa. Haast lijkt de norm.

Ook míjn agenda stond vol

In mijn geval kwam mijn haast niet alleen door de maatschappij. Als hooggevoelig meisje had ik mijn hele jeugd het gevoel dat ik anders was dan anderen en nergens bij hoorde. Daardoor voelde ik me onzeker en wilde ik er zo graag bij horen, dat ik me aanpaste aan de norm van haast. Ook míjn agenda stond vol met studie, werk en sociale activiteiten en ik nam nauwelijks tijd om alleen te zijn en simpelweg te voelen. Ik rende van de ene afspraak naar de andere, met alle gevolgen van dien.  

Geluk buiten onszelf najagen

Steeds minder genoot ik van mijn leven. Ik werd geleefd en had weinig ruimte en tijd voor mezelf. Langzamerhand raakte ik lichamelijk en geestelijk uitgeput en uiteindelijk werd ik ziek. Door een meditatietraining leerde ik om naar binnen te keren en weer te voelen. Zo ontdekte ik een leegte in mezelf die ik jarenlang had geprobeerd te vullen met allerlei afleidingen. In de stilte ontdekte ik de bange, eenzame en verdrietige delen van mezelf. Ik leerde weer te voelen en mijn emoties te uiten, waardoor ik steeds meer rust ging ervaren. Ik realiseerde me, dat onze ‘haastmaatschappij’ weerspiegelt hoe ik in het leven sta. Het liet mij zien dat ik het geluk buiten mezelf najaag in plaats van in mezelf.

De kunst om naar binnen te keren

Ik kreeg nog een ander inzicht, namelijk dat we allemaal zowel vrouwelijke als mannelijke energie in ons hebben. De vrouwelijke energie is meer gebaseerd op eenheid, voelen en geduld en de mannelijke energie meer op analyse, overzicht en doelgerichte actie. In onze samenleving zijn wij doorgeslagen in de mannelijke energie, waardoor we voortdurend in ons hoofd leven, analyseren en actie ondernemen. We jagen en zoeken geluk, macht of succes buiten onszelf. De kunst is om weer naar binnen te keren. Naar je gevoelens te luisteren, te creëren en leren meer om meer geduldig te zijn om in balans te komen.

Natuurlijke manier van creëren

Door naar binnen te keren, kom je in contact met je ware gevoelens, verlangens, inspiratie en je natuurlijke impuls om actie te ondernemen. Na de actie, keer je weer naar binnen, kom je tot rust en begint het opnieuw. Dit is de natuurlijke manier van creëren. Het is een cyclus:

  • Door naar binnen te gaan en te voelen,
  • kan je je pijnlijke emoties ontdekken en verwerken 
  • hierdoor ontstaat herstel, rust en ontspanning,
  • daaruit ontstaat inspiratie, wensen en verlangen en een
  • impuls om actie te ondernemen
  • daarna keer je weer naar binnen om te voelen.

We verwarren rust met luiheid

Wanneer je steeds deze cyclus doorloopt, ontstaat er balans. Vergelijk het met de cyclus van de natuur: groeien, bloeien, opengaan en weer naar binnen keren en wachten om weer te groeien. In onze ‘haastmaatschappij’ slaan wij de essentiële periode van naar binnen keren over. We gunnen onszelf nauwelijks tijd om te voelen en verwarren herstel of rust met luiheid. Dat is waarom mensen overspannen raken en ziek worden.

Mijn leven veranderen

Achteraf ben ik mijn lichaam dankbaar dat het aan de bel trok. Het gaf me de belangrijke boodschap dat ik mijn leven moest veranderen. Ik gooide het roer om en er ontstond weer ruimte en tijd om mezelf te voelen. Mijn vroegere meditatieleraar vergeleek mij met een bloem en stelde deze essentiële vragen: Sta jij wel op de juiste plek en kan jij daar wel groeien? Heb je genoeg ruimte, licht en water om te bloeien? Deze vragen gaven mij het inzicht dat we pas kunnen floreren wanneer we onze natuurlijke behoefte aan rust vervullen. Inmiddels heb ik nu een leven met ruimte voor rust en herstel. Dit wens ik jou ook toe. Ik help je graag op weg met een eenvoudige maar krachtige mantra. 

 ‘Ik adem rust in, ik adem rust uit.’

(Spreek deze elke dag 10 minuten uit en laat je inspireren door de rust die ontstaat.)

Gratis consult

Wil jij meer rust en ontspanning in je leven? Heb je last van stress, angstgevoelens of  steeds terugkerende onzekerheden en wil je dit veranderen? Ik help je graag! Lees de ervaringen van anderen en maak een afspraak voor een gratis telefonisch consult. 

Ontvang mijn gratis e-book

Download hier op de Home pagina mijn gratis e-book: ‘In 7 stappen naar een leven vol kracht en vrijheid’  Veel plezier ermee!

Scroll naar boven