Hoe geef jij je grenzen aan?

Vroeger stond ik altijd klaar voor anderen. Ik voelde haarfijn aan wat anderen nodig hadden en passte me altijd aan hun behoefte aan. Het was mijn 2e natuur om mezelf weg te cijferen. Ik ergerde me dan ook aan mensen die alle ruimte innamen, geen rekening hielden met mij. Voordringers in het verkeer of in de winkel, luidsprekende mobiele bellers in de trein. Ik werd er regelmatig mee geconfronteerd, tot zij mij iets deden inzien.

Ik was jaloers?

Toen ik vol ergernis in de stiltecoupé van de trein naar een luid pratende beller zat te luisteren, begreep ik ineens waarom ik zo’n hekel had aan egoïstisch gedrag. Diep in mijn hart wilde ik mezelf ook op de eerste plaats zetten en me van niemand iets aantrekken. Maar dat durfde ik niet. Ik was bang dat mensen me niet leuk zouden vinden als ik dat wel deed. Eigenlijk was ik jaloers op mensen die dat wel durfden en deden.  

Is het egoïsme?

Natuurlijk is egoïsme niet hetzelfde als goed voor jezelf zorgen. Egoïsme is als je alleen aan jezelf denkt en helemaal geen rekening houdt met anderen. Terwijl goed voor jezelf zorgen, betekent dat je je grenzen aangeeft én respect hebt voor de grenzen van een ander. Door een gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde heb ik mezelf jarenlang weggecijferd en aangepast aan anderen om goedkeuring te krijgen. Om hun ‘liefde’ te krijgen moest ik mijn echte gevoelens wegdrukken en vaak over mijn eigen grenzen stappen. 

Toen ik me hiervan bewust werd besloot ik beter voor mezelf te zorgen. Steeds vaker vroeg ik me af: Wat wil ik? Wat voel ik werkelijk? Stap ik over mijn gevoelens heen? Pas ik mijn mening aan? Zwak ik mijn visie af? Of houd ik mij stil? Zo begon ik vaker mijn echte gevoelens te uiten. Dat ging met vallen en opstaan. Maar het belangrijkste was dat ik eerlijker was over mezelf.

Hoogsensitieve personen en grenzen  

Hoogsensitieve personen (HSP-ers) hebben een natuurlijke drang om behulpzaam te zijn en ervaren sneller een gevoel van eenheid en verbondenheid. Hierdoor is het voor hen soms een enorme opgave om hun grenzen aan te geven. Inmiddels heb ik geleerd om heel goed te luisteren naar signalen van mijn lichaam tijdens interactie met anderen. Soms is het lastig om direct adequaat te reageren als iemand je grens overgaat, omdat je je dan overweldigd voelt. Ik heb geleerd om er later op terug te komen, zodat ik mijn gevoelens kan benoemen en grenzen aan kan geven.

Mythen over grenzen aangeven

Er zijn nogal wat mythen over grenzen aangeven, die ik graag uit de wereld help.

Mythe 1. Grenzen aangeven, betekent ‘Nee’ zeggen

Grenzen aangeven is wat anders dan altijd ‘Nee’ zeggen. Het betekent juist ‘Ja’ zeggen tegen je eigen gevoelens, wensen en verlangens. Het betekent bewust zijn van wat het betekent om liefdevol en respectvol met jezelf om te gaan.  

Mythe 2. Grenzen aangeven is egoïstisch

Door je eigen grenzen aan te geven, ga je liefdevol met jezelf om. Hierdoor ga je ook liefdevoller met je medemens om. Juist dan kan je de grenzen van anderen makkelijker aanvoelen en respecteren.

Mythe 3. Grenzen aangeven wordt door angstige mensen gedaan   

Grenzen aangeven betekent dat je de confrontatie aangaat met de ander als je iets dwars zit. Het vergt moed en zelfinzicht om jouw emoties te benoemen zonder de ander de schuld te geven.

3 TIPS

  1. Vraag jezelf regelmatig af waar je behoefte aan hebt en wat respectvol en liefdevol gedrag is.
  2. Neem de tijd om tot jezelf te komen wanneer iemand over je grens is gegaan. Door er later op terug te komen kan je veel beter je grenzen aangeven.
  3. Ga de confrontatie aan. Wees moedig om de ander te vertellen wat je dwars zit. Zeg wat je voelt. Jouw gevoelens zijn belangrijk maar besef ook dat het jouw gevoelens zijn. Geef de ander niet de schuld.

Gratis consult

Heb je vragen of ben je nieuwsgierig naar EFT? Is EFT wel geschikt voor jou? Lees hier de ervaringen van anderen. Of maak een afspraak met mij voor een gratis telefonisch consult.

Ontvang mijn gratis e-book

Download hier op de Home pagina mijn gratis e-book: ‘In 7 stappen naar een leven vol kracht en vrijheid’ Veel plezier ermee!

Scroll naar boven