Nu even niets! Lui zijn is gezond
Vroeger bij ons thuis, keek ik wel eens jaloers naar onze kat, die lui in de vensterbank lag. Terwijl hij lekker niets deed, was ik hard aan het werken en studeren. Daarnaast had ik een relatie en een druk sociaal leven. Ook al had ik het gevoel dat ik zinvol bezig was, toch keek ik steeds vaker jaloers naar onze kat. Zo’n leven wou ik ook: alle tijd en rust van de wereld en even helemaal niets doen. Daarom besloot ik om struktureel meer rust en Me-time voor mezelf te plannen. Maar dat was zo makkelijk nog niet. Lui zijn bleek een hele kunst.
Hoe komt het dat we ons opgejaagd voelen?
‘Luiheid is des duivels oorkussen’, leerde ik als jong meisje op school. Of met andere woorden: Als je niets doet – niet hard werkt – hoor je er niet bij, of erger nog: ben je slecht. Hard werken zou dus nodig zijn om werkelijk bij te dragen aan de maatschappij. En het zou ons dan ook veel hebben gebracht: welvaart, technologische vooruitgang en een gemakkelijk leven. Maar, is ons leven echt zo gemakkelijk geworden? Als ik om me heen kijk, zie ik steeds meer mensen die zich opgejaagd voelen en kampen met verplichtingen, hoge werkdruk, stress en burn-out klachten.
Overprikkeling
Naast een overvol leven speelt overprikkeling een grote rol. Social media, onze smartphone, tv, en de onbeperkte mogelijkheden van het internet lijken onschuldige vormen van vermaak, en ook nodig om onze sociale contacten te onderhouden, maar veroorzaken nog meer onrust in ons drukke leven. Vanuit ons reptielenbrein zijn we namelijk geneigd direct te reageren op geluiden, snelle bewegingen, en andere informatie van buitenaf. In de tijd dat we nog jagers en verzamelaars waren, was deze alertheid noodzakelijk om te overleven. Maar, ook al hebben we het tegenwoordig minder nodig, wordt ons brein er nog steeds door aangestuurd.
We hebben geen rust meer
Door elk piepje van onze telefoon, ieder bericht via social media, en alle nieuwsberichten, series, films, TV-programma’s en reclame langs de weg, is ons brein de hele dag bezig duizenden prikkels te verwerken. Hierdoor staan wij voortdurend in een actieve modus. Ons brein krijgt geen rust meer om alles te verwerken en op te slaan. De gevolgen zijn: constante druk, een opgejaagd gevoel, concentratiestoornissen, stress, vermoeidheid, fysieke klachten en burn-outverschijnselen. We komen rust tekort en hebben veel meer pauzes nodig. Hoe weet je dan wanneer je een pauze nodig hebt?
Een teken dat je een pauze nodig hebt
Eigenlijk is het heel simpel. Als je aan een taak begint en je aandacht verslapt, of je wilt iets lekkers eten, of je gaat je telefoon checken of om je heen kijken, is dat een teken dat je een pauze nodig hebt. Een korte pauze van 10 tot 30 minuten, waarin je even niets doet. Als je je echter vaak opgejaagd voelt, als je merkt dat je dingen uitstelt, door het leven holt, of dat alles je te veel is, dan is een pauze onvoldoende. Dan is er meer nodig om jezelf in balans te brengen.
Rust ervaren
Daarvoor is zelfzorg nodig. En nu komt lui zijn om de hoek kijken. Want, door lui te zijn, zorg je goed voor jezelf. Voor mij betekent dit: ontspannen, vrij zijn van taken en tijd hebben voor mezelf, wat schrijven, wandelen, naar de vogels luisteren, op de bank liggen, van de zon genieten of langs het water slenteren, op een bankje zitten en voor me uit staren. Kortom: tijd hebben om te herstellen en een gevoel van vitaliteit en rust te ervaren.
Tips om meer rust te creëren
1. Stel prioriteiten
Wat zijn jouw doelen? Wat is werkelijk belangrijk voor jou? En wat heb je daar voor nodig? Maak een dagelijkse planning, waarbij je de belangrijkste dingen eerst doet. Dan ben je namelijk bezig met de dingen die jou voldoening geven, en dat brengt rust.
2. Twee keer per dag je mail en berichten checken
Het lijkt misschien op tijdwinst om je werkmail de hele dag door te beantwoorden, of om steeds je telefoon te checken en je vrienden tussendoor te appen, maar het geeft in feite een vals gevoel van efficiëntie. Sterker nog: de voortdurende informatiestroom maakt je hoofd en je leven overvol. Kies er daarom één of twee vaste momenten per dag voor.
3. Geef je hersenen rust
Het is van levensbelang voor je ontspanning, gezondheid en creativiteit dat je regelmatig niets doet of iets doet wat jou ontspant. Even wandelen, een stukje fietsen, mediteren of een powernap, geven je hersenen de nodige tijd om alles te verwerken.
4. Doe één ding tegelijk
Multitasking is niet zo efficiënt en effectief als je misschien zou denken. Het veroorzaakt namelijk dat je voortdurend moet schakelen tussen taken. Dit overprikkelt je brein. Werk daarom geconcentreerd aan één ding gedurende 90 minuten, zonder afleiding van buitenaf. Door alles apart in tijdsblokken in te delen, creëer je veel meer tijd, voldoening, rust en ontspanning.
Heb je hulp nodig?
Voel jij je onrustig of opgejaagd? Vind je het moeilijk om te ontspannen en dingen los te laten? Heb je hulp nodig maar is EFT wel geschikt voor jou? Lees de ervaringen van anderen en maak een afspraak voor een gratis telefonisch consult.
Lees mijn gratis e-boek
Download hier op de Home pagina mijn gratis e-boek: ‘In 7 stappen naar een leven vol kracht en vrijheid’ Veel plezier ermee!